Blogs en actueel

KEMIE -

FAQ: Alles wat je moet weten over kwartscomposiet in de keukenbranche

Kwartscomposiet heeft de afgelopen decennia aanzienlijke populariteit gewonnen in de keukenbranche, vooral als materiaal voor keukenbladen. Door zijn kenmerken en esthetische aantrekkingskracht heeft kwartscomposiet zich een weg gebaand naar vele moderne keukens. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de meest gestelde vragen rondom kwarts en kwartscomposiet.

 

Wat is kwarts?

Kwarts, ook wel ‘silica’ genoemd, is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. Kwartsdeeltjes zijn zo’n 100 keer zo klein als zandkorrels en komen in verschillende hoeveelheden voor in vrijwel alle natuurlijke gesteenten. Kwarts is harder dan bijvoorbeeld staal, wat het een zeer geschikt materiaal maakt voor toepassingen waarbij een hard materiaal vereist is.

 

Wat is (kwarts)composiet?

In onder andere de keukenindustrie wordt kwarts verwerkt tot een kunstmatig materiaal genaamd (kwarts)composiet. Kwarts wordt hiervoor samengesteld met harsen en andere additieven, om de eigenschappen en esthetiek te verbeteren. Het resultaat is een sterk en onderhoudsvriendelijke materiaal, ideaal voor werkbladen.

 

Wat zijn de risico’s van kwarts(composiet)?

Materialen die kwarts bevatten kunnen gevaarlijk worden bij de ondeskundige bewerking ervan. Bij het ‘droog’ zagen, schuren of polijsten hiervan komt kwartsstof vrij. Deze kwartsstof bevat hele fijne deeltjes die tot diep in de longen kunnen komen. Langdurige blootstelling aan te hoge concentraties kwartsstof kan leiden tot ziektes als silicose, stoflongen, longkanker en andere ernstige luchtwegaandoeningen.

 

Dit kan voorkomen worden door het opwaaien van kwartsstof tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door te zagen met water of bronafzuiging te gebruiken. Daarnaast kan het inademen van stofdeeltjes sterk terug worden gebracht door beschermingsmaskers met filters te dragen.

 

Het is belangrijk om te weten dat kwartsstof alleen vrijkomt bij de bewerking – en dus niet het gebruik – van kwartshoudende materialen. Een keukenblad van kwartscomposiet vormt dus geen enkel risico voor de consument.

 

Waarin komt kwarts allemaal voor?

Wereldwijd wordt kwarts in enorm veel branches en producten toepassen. Zo veel dat het een essentieel onderdeel is van onze dagelijkse levens. Om je een beeld te geven van de vele toepassingen hebben we de onderstaande visuals gemaakt.

Zie meer

Sluitingsdagen 2023

KEMIE is gesloten op de volgende dagen: Maandag 18 april | 2e Paasdag Donderdag 27 april | Koningsdag Donderdag 18 mei | Hemelvaart Vrijdag 19

Lees verder »

Interesse in onze producten?